Mobiel blijven in eigen huis

Ouderen zijn, ten opzichte van andere generaties, beperkter in het bewegen. Kleine taken, zoals het oppakken van een gevallen sok of het lopen van een trap kan al veel gevaren opleveren. Om de senioren te helpen dagelijkse handelingen nog steeds te kunnen uitvoeren, worden er diverse valpreventies ontwikkeld en ontworpen.

Toch is het interessant om de oorzaak van de mobiliteitsproblemen te onderzoeken. Hoe kan het dat de ouderdom zoveel invloed heeft op het doen en laten van de mens?

Oorzaak

In de meeste gevallen is er bij een mobiliteitsprobleem sprake van een (onderliggende) aandoening aan de botten, spieren en pezen, die mogelijk niet bekend is bij het betreffende persoon. Deze bewegingsapparaten maken het mogelijk om bewegingen uit te voeren. Zodra er een aandoening is aan een bewegingsapparaat zal dit leiden tot een beperking in de beweging. Reuma, artrose en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen. Maar ook een afname in uithoudingsvermogen, verminderde spierkracht of een eerder plaatsgevonden (val)ongeluk kan leiden tot een houdend mobiliteitsprobleem. 

Valpreventies

Het is voor veel ouderen lastig om dagelijkse handelingen op te moeten geven, aangezien het lichaam niet in staat is de taken uit te voeren. Om het ‘gewone’ leven zo lang als mogelijk te behouden, worden er diverse oplossingen bedacht. Denk bijvoorbeeld aan een stoeltje in de douche voor extra steun of een traplift als hulpmiddel om de trap te lopen.

Trapliften zijn op vrijwel ieder soort trap te bevestigen. Aan de hand van een rails is het mogelijk om de stoel in beweging te brengen. De betreffende persoon kan plaatsnemen in de comfortabele stoel, waarbij één druk op de knop de persoon richting de bovenverdieping zal bewegen zonder enige inspanning van het persoon. Een uitstekende uitvinding, vindt u niet? 

Een traplift kopen is tegenwoordig erg gemakkelijk. Diverse bedrijven zullen u helpen bij de plaatsing van de traplift en het vrijgeven van extra informatie. Met een oog op het milieu is het zelfs mogelijk een tweedehands traplift aan te schaffen.