Brandhout kopen; Wat zijn de verschillen

Wil je een kampvuur stoken, of heb je hout nodig voor de haard? Dan zijn er verschillende soorten hout die je hiervoor kunt gebruiken. Elke soort heeft zo zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Om bewust vuur te kunnen stoken is het belangrijk dat je kennis hebt van deze unieke kenmerken. Zo kun je veel plezier beleven aan het vuur stoken.

Welke houtsoort kun je het beste kiezen?

Voordat we je laten kennismaken met de verschillende houtsoorten in ons assortiment, is het belangrijk om te weten dat het hout goed droog moet zijn. Des te droger het hout, des te langer je met de voorraad brandhout kunt stoken.

Als het hout vochtig is, dan geeft het veel minder warmte af. Dit komt omdat het grootste deel van de energie voor de verdamping van het water gebruikt wordt. Het is dus erg belangrijk om je hout goed te drogen voordat je het gaat gebruiken voor je vuur.

Verschillende houtsoorten

Brandhoutgigant heeft verschillende houtsoorten in het assortiment, die je op een strakke pallet thuis geleverd krijgt. Het brandhout is oven gedroogd en daarom direct te stoken. In ons assortiment vind je onder andere de volgende houtsoorten:

Berkenhout: Een berk is een loofboom en heeft zacht hout. Berkenhout geeft veel warmte af, maar verbrandt redelijk snel. Berkenhout wordt voornamelijk gebruikt voor het aanmaken van het vuur of het vuur brandend te houden.

Beukenhout: Beukenhout is de meest gebruikte houtsoort om vuur mee te maken. Beuken komen veel voor, het hout geeft veel warmte af en droogt snel.

Eikenhout: Eikenhout heeft een lange brandduur, een heerlijke geur en een levendig vlammenspel.

Essenhout: Essenhout is zeldzaam, maar prima brandhout. Het brandt regelmatig en ruikt zeer aangenaam. Ook als het hout nog wat vochtig is, brandt het goed.

Elzenhout: Brandt relatief snel, omdat het net als de berk een zachte houtsoort is.

Hoe kun je brandhout het beste bewaren?

Als je het hout zelf kapt, moet het hout minimaal twee jaar drogen voordat je het als brandhout kunt gebruiken. Je kunt het stadium van droogte bepalen door de houtblokken te wegen op de hand; des te droger de houtblokken zijn, des te lichter ze wegen.

Je kunt de meeste warmte uit je hout halen door rekening te houden met de volgende punten:

•           Zorg ervoor dat je het hout klooft in handzame stukken. Op deze manier droogt het hout beter en kun je het direct verwerken met een bijl of gebruiken voor de haard.

•           Droog het hout in een schuur of garage die goed verlucht is.

•           Zorg ervoor dat het hout beschut is tegen regen. Bedek het van bovenaf.

•           Stapel je hout minstens 30 cm vanaf de grond op; als je het hout op een natte ondergrond legt, dan zuigt het hout het vocht op.

•           Je kunt dit het beste doen door pallets onder het hout te plaatsen, zo kan er ook lucht bij.

Wat voor hout is niet geschikt voor brandhout

Al het hout dat chemisch bewerkt is, kun je niet gebruiken voor brandhout. Denk dan bijvoorbeeld aan bielsen, geschilderd hout, spaanplaat of telefoonpalen. Dit houdt brandt slecht en het veroorzaakt ook nog eens giftige gassen.

Wil je er zeker van zijn dat je goed hout hebt voor je haard of kachel? Bestel je hout dan bij Brand Gigant! Al ons hout is oven gedroogd en hierdoor direct te gebruiken. Je kunt ook bij ons terecht voor houtpellets, houtbriketten en brandhout in netten.