Waarom kiezen voor duurzame wandafwerking voor een woning?

Je gaat aan de slag met je woning en kijkt naar welk materiaal je kan gebruiken voor je wandafwerking, maar welke keuze is ook duurzaam? Duurzaamheid is telkens meer een besproken topic in de woningbouw en brengt dan ook voordelen met zich mee, zoals de levensduur van je woning en wie wil nou niet dat de producten extra lang mee gaan. 

Wanneer kiezen voor duurzaam? 

Meehelpen aan het verbeteren van je ecologische voetafdruk wordt van dag tot dag steeds belangrijker en daarbij helpt het om duurzame bouwmaterialen in overweging te nemen voor je woning. Duurzaam is zoals we al weten beter voor de natuur maar verlengt ook de levensduur van je woning en zijn producten soms vaker herbruikbaar. De prijzen van duurzame bouwmaterialen kunnen soms hoger of lager liggen, maar hoewel de kosten soms hoger kunnen liggen bij duurzame producten is dit terugverdiend op lange termijn. 

De voordelen van dunpleisters

Als je houdt van een moderne look, dan biedt dunpleister nieuwbouw precies wat je nodig hebt voor een strakke en egale afwerking. Dunpleister is een direct bruikbaar product dat op behangklare wanden gespoten kan worden wat meteen oneffenheden weghaalt en wordt dan ook vaak in nieuwbouwwoningen gebruikt. Dunpleisters hoeft niet gemengd te worden, wat vervolgens liters water, rommel en afval scheelt.

Wil de droogtijd inkorten dan is in tegenstelling tot stucen dunpleisters veel sneller klaar. Dunpleisters is sneller doordat het minder dik is waardoor het minder tijd nodig heeft en kan het de volgende dag al droog zijn. Dunpleisters scheelt dan in tijd maar ook in kosten wat komt doordat het product op een groot aantal vierkante meter gespoten kan worden waardoor de werkduur minder lang duurt en zo dus ook in geld kan worden bespaard. 

Zo werk je met dunpleisters

Wanneer je gekozen hebt om dunpleisters te gebruiken is de vraag: wat komt daar allemaal bij kijken en ga je het zelf uitvoeren of niet? Er zijn specialisten te vinden die dunpleisters kunnen aanbrengen en precies weten welke stappen zij moeten zetten om gegarandeerd strak werk te leveren, maar misschien wil je zelf ook weten hoe het werkproces eruit ziet? Hieronder wordt uitgelegd welke stappen worden gezet.

  1. Voorwerk

Voordat dunpleisters gespoten kan worden zullen de gaten opgevuld worden, gaas plaatsen op gevoelige plekken en ervoor zorgen dat alles netjes en schoon is om aan de slag te kunnen. 

  1. Aan de slag

Nadat het benodigde voorwerk is getroffen kan er aan de slag worden gegaan met het spuiten van de eerste laag dunpleisters. Het is heel belangrijk om niet gehaast en voorzichtig laag voor laag aan het werk te gaan. 

  1. Geen oneffenheden

Wanneer de eerste laag klaar en droog is kunnen er soms nog oneffenheden te zien zijn en daarom om er zeker van te zijn dat de wand mooi glad en strak is wordt er nog een laag dunpleister toegepast. 

  1. Extra glad 

Wanneer de tweede laag gedroogd is wat ongeveer een hele dag duurt, kan de wand extra glad gemaakt worden door te schuren. Hierdoor zal het schilderwerk nog mooier toegepast kunnen worden op de wand.