DE BESTE RAAMBEKLEDING VOOR IN DE SLAAPKAMER

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om elke dag weer fit te beginnen. Je slaapkwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder het type raamdecoratie dat in de slaapkamer hangt. De één wordt graag gewekt door het natuurlijke licht, terwijl de ander graag wakker wordt in een volledig donkere ruimte. Welke raamdecoratie is het meest geschikt voor jou en jouw slaapkamer? We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Verduisterde kamer

Ben jij iemand die graag wakker wordt in een donkere ruimte? Dan zijn verduisterende gordijnen wat voor jou. Verduisterende gordijnen hebben een dikkere stof of voering, waardoor ze minder licht doorlaten. Dus hoe meer lagen je toevoegt aan je raamdecoratie, hoe lichtdichter de stof wordt. Andere populaire verduisterende raamdecoratie voor in de slaapkamer zijn onder andere plisségordijnen, vouwgordijnen en rolgordijnen. Plisségordijnen zijn geschikt voor bijna ieder type raam, zelfs voor lastiger te bekleden ramen zoals een draai-kiepraam of een dakraam. ’s Nachts doe je deze verduisterende gordijnen lekker dicht en overdag rol je ze gemakkelijk op tot de gewenste hoeveelheid lichtinval. Vouwgordijnen geven extra sfeer aan je slaapkamer. De horizontale lijnen benadrukken de breedte van het raam en passen erg goed bij een landelijk interieur. Ook met vouwgordijnen kan je ’s nachts het gehele raam bedekken en overdag spelen met lichtinval en privacy. Als laatste de rolgordijnen. Deze zijn een budgetvariant voor in jouw verduisterde slaapkamer en hebben dezelfde functies als een plisségordijn en vouwgordijn. Rolgordijnen passen perfect binnen een modern of industrieel interieur.

Lichte kamer

Word jij graag op een natuurlijke manier gewekt door het licht van buiten? Dan passen transparante gordijnen het beste bij jouw slaapkamer. Vitrage kant en klaar is tegenwoordig gemakkelijk online te vinden zodat je je huis niet eens uit hoeft. Populaire transparante raamdecoratie zijn onder andere jaloezieën, inbetweens en overgordijnen. Jaloezieën zijn er in verschillende soorten en maten. Bij Veneta kun je kiezen tussen houten, PVC en aluminium jaloezieën. In de slaapkamer wordt er vaak gekozen voor houten jaloezieën, deze zijn stijlvol en tijdloos. Met dit type raamdecoratie bepaal je gemakkelijk zelf de mate van lichtinval. Jaloezieën zijn perfect voor in een Scandinavisch of modern interieur. Inbetweens geven sfeer aan je slaapkamer en laten een bepaalde mate van licht door. Deze zijn geschikt voor in ieder interieur, maar passen het beste binnen een moderne of romantische woonstijl. Als laatste zijn de overgordijnen een populaire optie voor binnen de slaapkamer. Bij overgordijnen bepaal je zelf de transparantie van de stof, maar ze zorgen altijd voor voldoende privacy. Deze gordijnen passen eigenlijk in elk interieur, omdat je ze in verschillende kleuren en stoffen kunt bestellen.

Combineren

Wil je soms meer licht in de ruimte, maar op andere momenten complete verduistering? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om verschillende raamdecoratietypes te combineren. Bij een Scandinavisch en modern interieur past bijvoorbeeld een combinatie van houten jaloezieën met overgordijnen. Bij een industrieel interieur worden vaak aluminium jaloezieën gecombineerd met vitrage voor extra gezelligheid en uitstraling. De mogelijkheden zijn eindeloos dus bepaal zelf welke raamdecoratie het beste past bij jouw slaapkamer en wensen en combineer deze!