Een korte introductie tot modelbouw

De hobby van het maken van modellen is al jaren een leuke bezigheid voor vaders en zonen. De populariteit blijft vandaag groeien en er zijn meer variaties van modellen om te bouwen dan ooit tevoren. Voor degene die modelbouw als hobby overwegen is hieronder een korte introductie tot modelbouw gegeven.  

Wat houd de hobby in? 

Modelbouw is een hobby waarbij fysieke modellen worden gemaakt. Dit wordt vaak gedaan uit bouwpakketten, maar het kan ook uit eigen gemaakte materialen en componenten. De kits van Modelo Mondo bevatten verschillende onderdelen die moeten worden samengevoegd om een definitief model te maken. De meeste categorieën voor modelbouw hebben een reeks gemeenschappelijke schalen waardoor ze voor de gemiddelde persoon haalbaar zijn om in elkaar te zetten. Een model wordt over het algemeen beschouwd als een fysieke representatie van een daadwerkelijk object. Alles wordt dus tot in de kleine details overgenomen.  

Vaardigheidsniveaus  

De modelbouwpakketten kunnen worden ingedeeld volgens vaardigheidsniveaus. Iemand die met de hobby begint zal starten op niveau 1 met een paar kleine projecten. Maar naarmate meer ervaring wordt opgedaan zal diegene omhoog kunnen klimmen in de vaardigheidsniveaus en grotere projecten kunnen ondernemen zoals de indrukwekkende pakketten van Faller modelbouw. De vaardigheidsniveaus zijn: vaardigheidsniveau 1, met in elkaar te klikken stukken die geen lijm of verf nodig hebben. Vaardigheidsniveau 2, waarvoor lijm en verf nodig is. Kits op vaardigheidsniveau 3 bevatten kleinere en meer gedetailleerde onderdelen. Kits voor de geavanceerde vaardigheidsniveaus 4 en 5 worden geleverd met componenten met extra fijne details. In het bijzonder vereist niveau 5 vaardigheden op expertniveau.  

Carrière maken met modelbouw  

Modelbouw is niet uitsluitend een hobby. De complexiteit van het samenstellen van representaties van werkelijke objecten is voor meerdere mensen een carrière geworden. Er zijn bijvoorbeeld mensen die modellen bouwen om historische gebeurtenissen te herdenken. Het construeren van modellen op basis van gebeurtenissen uit het verleden als basis voor het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen, zijn van groot commercieel belang. Als hier je hart ligt kan je bij modelbouw dus prima werk van je hobby maken.