Er zit veel meer in een stekkerdoos dan je denkt

Er zit veel meer in een stekkerdoos dan je denkt

Verlengkabels zijn items die we waarschijnlijk allemaal in huis hebben. Voor meer stopcontacten achter de tv of bij de pc, voor alle kerstverlichting tijdens de feestdagen of voor extra apparaten bij een feestje. Maar er zit veel meer in stekkerdozen dan je denkt en er zijn een heleboel opties.

Veiligheid en kwaliteit

Veel mensen kopen gewoon een willekeurige stekkerdoos voor al deze verschillende toepassingen. Maar niet elke stekkerdoos is hiervoor gemaakt. Er zijn veel gradaties in kwaliteit. De meeste stekkerdozen zijn eigenlijk alleen gemaakt voor tijdelijk gebruik. Dit houdt in dat ze dus gemaakt zijn om af en toe gebruikt te worden en niet over langere periodes. Als je een verlengsnoer veelvuldig of constant wil gaan gebruiken kun je beter investeren in een stekkerdoos van hogere kwaliteit. Dit komt omdat verlengkabels die hier niet voor gemaakt zijn sneller oververhit zouden kunnen raken. Dit kan zorgen voor een kleine kortsluiting of zelfs tot grotere problemen.

Voor sporadische gelegenheden kun je dus prima een goedkoper exemplaar gebruiken, maar voor langdurig gebruik achter je entertainmentsystemen kun je beter kiezen voor stekkerdozen van betere kwaliteit. De kabeldikte kan een goede indicatie zijn voor de kwaliteit. Een dikkere kabel kan beter isoleren en is beter beschermt tegen oververhitting en andere problemen.

Verschillende opties

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel verschillende vormen van stekkerdozen en verlengsnoeren. Sommige met en sommige zonder schakelaar. Er zit natuurlijk ook veel verschil in stekkerdozen voor binnen of voor buiten. Zeker als je de kabels buiten wil gebruiken moet je hier een speciale verlengkabel voor aanschaffen. Er bestaan zelfs stekkerdozen met extra usb poorten voor het gemakkelijk opladen van een hoop verschillende apparaten en stekkerdozen met Wi-Fi zodat je de apparaten kunt bedienen via je smartphone. Ook het uiterlijk van stekkerdozen wordt steeds beter. We kennen allemaal de standaard witte stekkerdozen, maar in sommige interieurs past bijvoorbeeld beter een zwarte en dat kan gewoon!