Maak één geheel van je huis met deze tips

Maak één geheel van je huis met deze tips

Hier een ditje, daar een datje. De woonkamer lijkt wel een ander huis dan de keuken. Wanneer je huis geen geheel is, kan dit een onrustige sfeer geven. Dat is een van de redenen dat veel mensen een geheel in huis willen creëren, maar hoe doe je dat? We geven je graag een paar tips.

Terugkerende elementen

Een makkelijke manier om alle ruimtes te verbinden is door een element in elke ruimte terug te laten komen. Dan bedoelen we niet dat je in elke ruimte dezelfde poster of decoraties moet plaatsen. Dit kunnen bijvoorbeeld alle deurklinken in huis zijn. Door alle deurklinken te vervangen naar een mooi opvallend exemplaar wat past binnen de stijl heb je een subtiel terugkeren element. Kies bijvoorbeeld voor zwarte deurklinken in een modern of industrieel interieur of retro deurklinken in een jaren 30 woning.

Verbindende kleur

Ook kleur is heel belangrijk bij het maken van een geheel. Dit kan in een ruimte worden toegepast of door meerdere om deze met elkaar te verbinden. Dit doe je door dezelfde kleur, of verschillende tinten uit dezelfde kleurfamilie, op verschillende plekken terug te laten komen. Op de muur, in accessoires en in het vloerkleed bijvoorbeeld.

‘Regel’ van 3

De regel van drie is een belangrijke interieurregel. Als je te veel verschillende materialen, texturen en kleuren gebruikt kan het snel te druk worden en gaan ogen als een willekeurig bij elkaar geraapte verzameling. Door gebruik te maken van de regel van drie kun je dit voorkomen. Je kiest simpelweg drie materialen of kleuren om mee te werken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor drie natuurlijke materialen zoals hout, staal en brons. Deze harmoniëren goed met elkaar. Een interieur met twee kleuren kan ook enorm mooi zijn, maar het toevoegen van een derde kleur geeft meer diepte en dimensie aan de ruimte.