Waarom je batterijen áltijd moet recyclen

Waarom je batterijen áltijd moet recyclen

Recyclage is hartstikke trendy. Steeds meer mensen zijn begaan met onze planeet en willen een goede impact maken op het klimaat. Daarbij hoort plastic flessen vermijden en afval recyclen. Toch slingeren er nog een hoop oude batterijen rond in ieders huis. Deze kunnen ook erg makkelijk gerecycled worden. Ik leg je graag uit waarom dit zo belangrijk is.

Een nieuw leven

Alle grondstoffen in een batterij kunnen opnieuw gebruikt worden in de industrie. Denk aan ijzer, zink en kobalt. Door jouw oude batterijen in te leveren op de juiste manier bij een recycle punt worden ze netjes gesorteerd en zorgvuldig gerecycled. Deze grondstoffen kunnen hergebruikt worden in de meest alledaagse voorwerpen. Van brillen tot pannen en gerecyclede grondstoffen uit batterijen worden zelfs gebruikt voor vliegtuigonderdelen. Wist je dat een brilmontuur gemaakt kan worden met 13 gerecyclede batterijen en een kinderfiets van 1400 batterijen.

Gevaar voor het milieu

Wanneer je een batterij weggooit in het normale afval kan dit erg gevaarlijk zijn. Bij het afvalverwerkingsproces van ons normale afval kan een batterij gemakkelijk kortsluiting krijgen of stukgaan doordat het andere voorwerpen tegenkomt in de verzamelcontainers. Daarna komt het afval in een pers die allen onder hoge druk samenperst. Door deze druk kunnen batterijen in de brand vliegen. Dat is natuurlijk erg gevaarlijk. Daarnaast kunnen de vrijgekomen stoffen de lucht, de grond en water vervuilen waar het schade kan toe brengen aan planten, dieren en mensen.

Het is super gemakkelijk

Door heel België zijn er een hoop inzamelpunten voor gebruikte en lege batterijen. Met ruim 24.000 inzamelpunten is er altijd een bij jou in de buurt en je hoeft er vaak niet voor om te rijden want veel hiervan zijn te vinden in de supermarkt. Verzamel je batterijen simpelweg in een zakje en gooi ze in de inzameldoos.  

Door deze simpele handeling kun je dus bijdragen aan het recyclen van een hoop waardevolle grondstoffen en kun je voorkomen dat deze schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.