Zo bereid je je huis voor op de zomer

Tijdens de winter en op koude lentedagen geniet je van de warmte en het comfort van dikke tapijten, plaids en kleden in huis. Naarmate het buiten warmer wordt, ontstaat de behoefte aan een lichte, frisse sfeer in je woning. Door een paar kleine veranderingen aan te brengen, zal je huis lichter en opener aanvoelen. Dit zijn vijf tips om je huis en tuin voor te bereiden op de zomermaanden.

1.      Houd een grote schoonmaak

Rondslingerende en opgestapelde spullen geven je huis een rommelig uiterlijk, wat zelfs invloed heeft op je gemoedstoestand. Minimalistische ingerichte en schone ruimtes verminderen gevoelens van stress en brengen een lichte en aangename sfeer in huis. Als je een weekendje vrij hebt, ga dan door elke kamer en verzamel spullen die weggegooid, verkocht of gedoneerd kunnen worden. Haal ook de bezem erdoor, lap de ramen en dweil de vloer. Dan voelt je huis weer licht en fris aan.

2.      Verander de inrichting

Als je toch bezig bent met opruimen, kijk dan eens of je wat aan de inrichting wil veranderen. Misschien wil je de bank wel op een andere plek of zou je een kast willen verplaatsen. Mogelijk wil je ook wat meubels wegdoen of iets nieuws ervoor in de plaats. Dat kan ook het geval zijn met verlichting en gordijnen. Zet kaarsen buiten neer voor sfeervolle zomeravonden en hang gordijnen op die lekker veel licht van buiten binnenlaten. Moet je daarvoor nieuwe gordijnen aanschaffen, dan hoeft dat helemaal niet veel te kosten. Er zijn diverse goedkope gordijnen waar je uit kunt kiezen. Laat vooral je creativiteit de vrije loop en geef je huis die lichte zomerse look waar je blij van wordt.

3.      Geef de tuin een opknapbeurt

Als het buiten warmer wordt, zal je waarschijnlijk veel meer tijd in de tuin doorbrengen. Het voorjaar is dé tijd om onkruid te verwijderen, want dat gaat steeds harder groeien als de temperatuur stijgt. Neem het terras onder handen en verwijder alle grasjes en andere plantjes die tussen de stenen opkomen. Eventueel kun je een hogedrukspuit gebruiken om mos en algen te verwijderen, zodat je terras weer een frisse look krijgt. Voor een romantische uitstraling laat je het mos tussen de tegels juist zitten. Dat is tevens goed om grasjes en andere planten tegen te gaan.

4.      Controleer de oprit en het terras

Vorst kan scheuren en gaten veroorzaken in beton en bestrating, dus je kunt deze plaatsen het beste voor de zomer inspecteren. Door deze kleine problemen te verhelpen, voorkom je dat er grotere gaten ontstaan.

5.      Vernieuw het gazon

Het gazon ziet er misschien slecht uit na de winter, maar je kunt het onmiddellijk een opfrisbeurt geven door het in te zaaien met graszaad. Vergeet niet om het gras meteen te voeden met goede voedingsstoffen, zodat het een frisgroene look krijgt.