De voordelen die je hebt wanneer je rolgordijnen gebruikt

Welke type raamdecoratie is het beste? De meningen verschillen, het kan echter niet worden ontkend dat rolgordijnen behoorlijk wat unieke voordelen en mogelijkheden bieden. Op deze pagina bekijken we vijf voordelen die de doorslag kunnen geven bij het maken van een keuze voor de beste raamdecoratie in jouw woning.

1. Ruime keuze

Er zijn verschillende materialen met unieke eigenschappen te koop. Strak of met een textuur, dun of wat dikker. Een belangrijke overweging is de doorzichtigheid. Doorgaans wordt onderscheid gemaakt tussen transparant, halfdoorzichtig en verduisterend. Op basis van de behoefte aan privacy en/of verduistering kun je een keuze maken. Met name op de slaapkamer zorgen verduisterende rolgordijnen voor een optimale nachtrust.

2. Opvallende combinaties

Naast materiaal en kleurstelling kun je tegenwoordig ook kiezen voor zeer creatieve opties en combinaties. Zo kun je twee doorzichtige rolgordijnen voor elkaar plaatsen die samen meer verduisteren. Een dergelijk gelaagd effect ziet er mooi uit en geeft je meer controle over invallend licht. Er zijn nu ook duo rolgordijnen die met afwisselend doorzichtige en verduisterende stroken gemaakt zijn. Door twee lagen over elkaar heen te schuiven krijg je zo een doorkijk effect zoals met jaloezieën mogelijk is, maar dan met alle voordelen van rolgordijnen.

3. Eenvoudig te automatiseren

De meeste soorten raamdecoratie zijn te automatiseren. Kijk maar eens op de Somfy website voor alle mogelijkheden. Rolgordijnen zijn hier met name geschikt voor omdat het technisch gesproken een heel eenvoudig systeem betreft. Een doek wordt op een rol opgerold of afgerold. Dit kan met koordjes of met een speciale motor op de gordijnrails. Je kunt vervolgens de raamdecoratie in werking stellen met een afstandsbediening of een app op je smartphone of tablet. Je kunt meerdere gordijnen in huis koppelen en centraal bedienen, ook automatiseren met een tijdschakelaar of een lichtsensor is mogelijk.

4. Spelen met licht

We hebben al even de opties voor doorzichtigheid genoemd, er is nog een manier om rolgordijnen te gebruiken voor licht in huis. Omdat een rolgordijn een plat oppervlak heeft leent het zich goed voor licht reflectie. Een gesloten gordijn wordt een soort muur als deze gesloten wordt. Als je lampen in de buurt zet van de raamdecoratie, of licht weerkaatst van het oppervlak, dan kun je een zeer mooie lichtinval creëren in de ruimte. Met name in combinatie met slimme LED verlichting die je kunt dimmen of van kleur kunt veranderen kun je een kamer op ieder moment transformeren. Je kunt daarbij slimme verlichting koppelen met slimme raamdecoratie en als je wilt ook slimme assistenten zoals Siri van Apple of Google Home.

5. Betaalbare optie

We hebben dit voordeel van rolgordijnen bewust als laatste gezet omdat de prijs voor raamdecoratie niet de voornaamste overweging moet zijn. Als je goedkope gordijnen koopt die eigenlijk niet zo mooi zijn, niet praktisch werken en na enkele jaren weer vervangen worden, dan kun je beter even doorsparen en wat meer besteden. Toch zijn rolgordijnen relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten raamdecoratie. Binnen de categorie rolgordijn zijn uiteraard goedkopere en duurdere types mogelijk, let daarbij vooral op de prijs / kwaliteit verhouding. Als je stijlvol en betaalbaar jouw huis wilt inrichten dan zijn rolgordijnen zeer geschikt.