Genieten van een slimme woning dankzij elektrische raambekleding

Een slimme woning begint met slimme bewoners die slimme keuzes maken. Voordat je echt in een smart home woont zul je toch eerst wat zaken moeten regelen en investeringen moeten maken. Elektrische raambekleding is typisch een toepassing die laat zien wat de kracht is van huisautomatisering. In plaats van alleen een functie automatiseren komen er namelijk nieuwe toepassingen bij waar je niet eerder aan gedacht hebt! Hoe je optimaal kunt genieten van een slimme woning dankzij elektrische raambekleding kun je op deze pagina lezen.

Wat is een slimme woning?

Een slimme woning ofwel een ‘smart home’ is een huis met apparaten of toepassingen die in staat zijn om zelfstandig taken uit te voeren zonder directe aansturing door de bewoners. Deze apparaten staan in verbinding met het internet om geavanceerde functionaliteit mogelijk te maken. Enkele voorbeelden van slimme functies zijn lampen die inschakelen zodra je in een kamer loopt of gordijnen die sluiten op het moment dat de zon onder gaat.

De centrale verwarming werkt ook voor een deel automatisch. Stel de temperatuur in op 20 graden en de verwarming schakelt vanzelf in of uit waardoor de temperatuur hetzelfde blijft. Toch is dit geen ‘smart’ toepassing te noemen. Het wordt anders als je een slimme thermostaat plaatst, die zorgt voor een aangename temperatuur in huis met een minimaal verbruik van energie. In de ochtend wordt de badkamer verwarmd, iets eerder dan je opstaat. Terwijl je staat te douchen wordt de huiskamer voorverwarmd etc. Wanneer je van huis gaat ‘weet’ de cv ketel dit ook en zal de temperatuur automatisch wat lager worden ingesteld.

Huisautomatisering voert taken uit zodat de bewoners zich met iets anders kunnen bezighouden. Dit geldt niet alleen voor de verwarming maar ook voor lampen en gordijnen.

Hoe werkt elektrische raambekleding?

Een gordijn schuift over een gordijnrails. Er is een mechanisme waarmee gordijnen kunnen schuiven, zakken of omhoog gaan. Als de gordijnrails wordt uitgerust met een motor dan hoef je zelf niet meer de gordijnen te schuiven of aan koordjes te trekken. Dit gaat voortaan met een knop op de afstandsbediening of via een app. Het PoweredBlinds systeem werkt ook met een sensor die ‘voelt’ als jouw hand dicht bij het gordijn komt. Zo kun je zonder aanraking het mechanisme in werking stellen zonder een rolgordijn scheef te trekken of vlekken te maken op het materiaal.

Meer dan privacy

De voornaamste reden om raamdecoratie in huis te hangen is privacy. Het is niet prettig om de hele dag de gordijnen open te laten staan waardoor iedere voorbijganger naar binnen kan kijken. Maar elektrische raambekleding kan ook voor andere doeleinden worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Als de zon op de woning schijnt kun je de gordijnen laten sluiten, dit vermindert de opwarming van je huis en UV-straling zal niet langer het meubilair vaal maken. Je kunt dit eenvoudig regelen met een app op je smartphone. Of plaats een Somfy lichtsensor die ziet wanneer het buiten licht of juist donker wordt.
  • Met name in het winterseizoen is de kans groot dat je thuiskomt van je werk na zonsondergang. Dan ziet de woning er verlaten uit. Laat de raamdecoratie automatisch sluiten als het donker is om inkijk te voorkomen.
  • Beide voordelen zijn ook zeker van toepassing als je op vakantie gaat of een zakenreis moet maken. Laat de elektrische raambekleding zoals altijd functioneren waarmee je ook potentiële inbrekers om de tuin kunt leiden. De woning zal er altijd bewoond uitzien.
  • Eindelijk kun je gordijnen op zolder installeren. Voorheen kon je er niet bij, nu bedien je deze raambekleding gewoon met een afstandsbediening of met de meegeleverde app.
  • Zou je graag die hoekbank voor het venster plaatsen maar kun je dan niet meer bij de koordjes van de jaloezieën? Dat is geen probleem meer als je er geen koordjes nodig zijn! Dit maakt interieurdesign opeens een stuk interessanter.

Vergeet ook niet de mogelijkheden voor mensen met een verminderde mobiliteit. Het is niet meer nodig om op te staan en de gordijnen te openen of sluiten, dit kan met een afstandsbediening of zelfs met spraakbediening.

Zo koppel je gordijnen aan je smart home

Een systeem zoals PoweredBlinds kan weer gekoppeld worden aan een centraal smart home systeem zoals de TaHoma van Somfy. Deze ‘brug’ werkt op basis van het io-protocol wat betekent dat ook apparatuur van Velux, Sonos, Hue en Honeywell te koppelen zijn aan de raambekleding. Zo kun je door de gehele woning scenario’s maken voor complete huisautomatisering. Met een Apple HomePod of andere smart speaker is het dan mogelijk om de raamdecoratie te bedienen met je stem. Dat klinkt goed!