Verstopte afvoer ontstoppen: de meest effectieve manieren

Een verstopte afvoer in huis is erg vervelend en komt zelden op een geschikt moment. Het huishoudelijke werk komt er meteen door stil te liggen, want even snel wat water gebruiken is er niet meer bij. Een snelle oplossing is gewenst, maar hoe kun je zelf de afvoer ontstoppen zonder dat je iets beschadigt of meteen fors in de buidel moet tasten? Er circuleren nogal wat tips en trucs op het internet, maar de effectiviteit van veel aangeboden oplossingen is discutabel.

De oorzaak van een verstopte afvoer

Over het algemeen is onjuist gebruik van de afvoer de belangrijkste reden voor verstoppingen. In de spoelbak zit niet voor niets een zeefje met gaten om de grootste brokken tegen te houden. Ben je gewend om kleine beetjes etensresten door de afvoer te spoelen? Eigenlijk is dat vragen om problemen. De afvoer is bedoeld voor de afvoer van water en niet voor etensresten. Kleine kruimeltjes kunnen niet direct kwaad, maar bijvoorbeeld vleesbotjes of grotere stukken groente of aardappel kunnen voor problemen zorgen. Vooral als je ook nog veel vet door de afvoer spoelt, kan het geheel in de afvoer samenklonteren tot een massa die zorgt voor verstopping.

Hoe los je het op?

Een eerste poging zou je kunnen ondernemen met een liter kokend water. Soms helpt dit, omdat de hitte van het water ervoor zorgt dat bepaalde stoffen oplossen. Ook kun je bijvoorbeeld soda of azijn in de afvoer gooien en daarna het kokende water. Ook een ontstoppingsveer kan effectief werken. Dat is een veer die je aan een lange stalen kabel in de afvoer kunt laten zakken. Via het andere einde kun je de veer om zijn eigen as laten draaien, waardoor die zich kan boren in de brei die de afvoer verstopt houdt. Het is wel zaak om goed te weten wat je doet, aangezien je anders meer schade kunt aanrichten dan je goed doet. Een ander probaat middel is vloeibare ontstopper te gebruiken. De natuurlijke microben en enzymen die zich hierin bevinden, pakken de ontstopping radicaal aan.

Voorkom herhaling

Als er meer etensresten door het afvoerputje komen dan eigenlijk de bedoeling is, kan het helpen om een extra fijn zeefje in het putje te leggen. Dergelijke zeefjes koop je in een huishoudwinkel en voorkomen dat zich in de toekomst opnieuw dergelijke verstoppingen kunnen voordoen. Verder blijft het natuurlijk een kwestie van goed opletten.