Waar moet je rekening mee houden bij het verbouwen van een zolder?

Vooraleer u begint te verbouwen of renoveren is het belangrijk dat u weet wat het doel wordt van uw zolder. Wilt u de zolder gebruiken als een opbergruimte of liever als een extra kamer?

Het maakt niet uit of u een bestaande zolder gaat verbouwen of een zolderruimte wilt herinrichten of dat u een complete zolderverdieping wilt renoveren. Bij elk project is het belangrijk dat u met een aantal dingen rekening houdt.

Een bijkomend voordeel bij het verbouwen of renoveren van u zolder is dat de waarde van je woning stijgt.

1 De plafonds en de muren
Wat is de huidige staat van uw zolderruimte? Zijn de steunbalken in het plafond nog in goede staat? Wil ik meer ruimtes creëren? Kan ik nog muren plaatsen en hoe zien de muren er uit?

Vroeger in de jaren 20 en 30 waren de plafonds aan de lage kant, maar tegenwoordig in de nieuwbouwhuizen zijn de zolders hoog en open. Wilt u van uw zolder een kamer creëren, dan kan u tussenmuurtjes zetten. Als u muren wilt plaatsen is het verstandig om rekening te houden met de bestaande vloer. De draagkracht van vloeren is per huis verschillen. Het is dus belangrijk om te weten op wat voor soort vloer u wilt bouwen. Als u weet met welke soort vloer u te maken heeft kan u makkelijker bepalen welke muur u het er het best op kan plaatsen. Als u een lage zolder heeft kan u er een opbergruimte van maken.

2 Toegang tot uw zolder
Om veilig toegang te krijgen tot uw zolder is het belangrijk om te weten wat voor trap uw wilt plaatsen. Wilt u eerder een permanente trap of een trap die plooibaar is? Het is verstandig om de mogelijkheden te bekijken van de onderliggende ruimtes. Een permanente trap is een trap die redelijk wat ruimte in neemt, maar het is een trap die u makkelijk toegang geeft tot uw extra kamer. Een zoldertrap neemt weinig ruimte in doordat u deze makkelijk kan opbergen. Het maakt elke rit naar u zolder gemakkelijker, sneller en veiliger. Het kan het verschil maken tussen een gebruikte ruimte en een ruimte die snel vergeten wordt.

3 Licht inval
Het is verstandig om natuurlijk licht te gebruiken op u zolder. Natuurlijk licht is namelijk gratis. Als u zolder niet voldoende is voorzien van natuurlijk licht, is het verstandig om een dakraam te plaatsen.

4 Isolatie
Tegenwoordig is het belangrijk dat je huis energiezuinig is. Uit onderzoek blijkt dat er een klein percentage warmte verloren gaat door je zolder. Goed isoleren scheelt verwarmingskosten. Met behulp van een energiezuinige zoldertrap kan u nog meer besparen op extra kosten. Het is belangrijk dat deze zoldertrap een geïsoleerd luik heeft en een goede dichting voor extra isolatie. Niet enkel zoldertrappen kunnen zorgen voor extra isolatie, ook dakramen kunnen u zolder voorzien van extra isolatie. Het is dus belangrijk dat u de juiste producten kiest.

5 Plan de verbouwing en financiering
Voor dat u begint te verbouwen is het verstandig om een schema op te stellen. Aan de hand van dit schema kan u de duur van de verschillende stappen goed opvolgen. Bovendien moet je ook alles in de juiste volgorde doen, anders kan je misschien in de problemen geraken.

Verbouwen heeft geen klein prijskaartje, het is dus essentieel om u te informeren over de prijzen van de te renoveren ruimte. Aan de hand van deze prijzen kan u een budget opstellen. Het is altijd beter om u budget wat ruimer te nemen zodat u nog reserves heeft.

6 Zelf doen of niet zelf doen ?
Probeer zelf zoveel mogelijk van de klusjes op te knappen of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Als u handig bent en een groot deel van de verbouwing zelf kan doen kan het voordeliger uitkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld zoldertrappen die al voor gemonteerd zijn, waardoor de montage van de trap veel makkelijker is.

Voor bepaalde dingen is het verstandiger om professionele hulp in te schakelen. Zet u ideeën altijd eerst op papier zodat er geen misverstanden kunnen gebeuren. Zij kunnen ook eventuele vergunningen aanvragen. Zo kan u bijvoorbeeld een zoldertrap kopen en laten plaatsen door een monteur. Als de trap al voor gemonteerd is kan de monteur sneller werken waardoor u geld kan besparen.