Wat te doen bij asbest?

Verdenk jij jouw huis ervan asbest te bevatten? Volg mijn advies dan goed op. Ik ga uitleggen waar asbest in zit. Daarna zal ik vertellen wat de gezondheidsrisico’s zijn. Het doel hiervan is om je in te laten zien hoe belangrijk het is om actie te ondernemen. Als laatste zal ik vertellen hoe je asbest weg kan halen.  

Waar zit asbest in?

Asbest zit vaak in daken die gemaakt zijn van golfplaten. Het kan ook in vloerzeil of vloertegels zitten. Asbest is ook veelvuldig gebruikt in huishoudelijke apparaten zoals broodroosters en strijkijzers. Deze bevatten alleen een zodanig kleine concentratie dat het niet schadelijk is. Daken van golfplaten bevatten dat echter wel een hoge concentratie. Daarom moeten alle asbest daken voor 2025 vervangen zijn door daken gemaakt van ander materiaal.  

Hoe slecht is asbest? 

Asbest is heel slecht voor de gezondheid. Kleine concentraties kunnen geen kwaad. Maar als er hoge concentraties asbest voor een langdurige tijd worden ingeademd kunnen er nare ziekten ontstaan. Asbestose, of stoflong is een veelvoorkomende ziekte. Met asbestose heb je veel pijn in de borst, het gaat gepaard met veel kuchen en kortademigheid. Als je asbestose hebt, blijft het. Er is nog geen behandeling voor. Asbest is dus heel slecht voor je longen. Zelfs zo erg dat er longkanker kan ontstaan. Hierdoor vallen in Nederland jaarlijks 1600 doden.  

Hoe haal ik het weg? 

Het eerste wat je moet doen bij asbest is een asbestinventarisatie aanvragen. Dit is een onderzoek naar hoeveel asbest er in je huis zit. Ook wordt er dan gekeken naar hoe schadelijk het is en wat de risico’s zijn. Er zijn drie soorten asbestinventarisaties. Niet destructief, beperkt destructief en volledig destructief onderzoek. Het bedrijf dat de inventarisatie komt doen zal bepalen welk onderzoek er nodig is. Als er asbest in je huis zit is de asbestinventarisatie wettelijk verplicht. Na de inventarisatie kan je het door professionals laten verwijderen.