Wat moet je weten voor je een huis gaat bouwen

Het bouwen van een nieuw huis is zowel één van de meest opwindende ervaringen van je leven als een van de grootste investeringen. Je wilt optimaal genieten van het avontuur en dat begint bij het nemen van slimme, gerichte bouwbeslissingen.

Om ervoor te zorgen dat je meteen het huis van uw dromen krijgt, zijn hier een paar dingen waar je aan moet denken voordat je met een architect of aannemer gaat praten:

1. Je burgerlijke staat

Hoewel er geen goede of foute burgerlijke staat is voordat je een huis bouwt, zijn er voor verschillende situaties een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Scenario 1: bouwen terwijl je alleenstaand bent

De kredietnormen van een bank kunnen strenger zijn als je alleenstaand bent, aangezien je niet werkt met twee inkomens, twee kredietscores, enz. Denk ook na over je carrièredoelen: zou je carrière in de komende vijf jaar kunnen veranderen? Wat als je moet verhuizen? En als je van plan bent om in de toekomst te trouwen en een gezin te stichten, zal dat een zware rol spelen bij het ontwerp van je huis.

Scenario 2: bouwen tijdens een relatie, maar niet getrouwd

Steeds meer stellen kopen of bouwen samen huizen voordat ze trouwen. Hoewel dit geen kwaad kan, zijn er wel enkele risico’s aan verbonden. Als dit je situatie is, kun je het risico minimaliseren door vooraf eenvoudig een samenlevingscontract op te stellen. Beslis van tevoren wat er gebeurt als een van jullie of jullie beiden besluiten om uit elkaar te gaan. Als je verkoopt, wie kiest dan de noteringsagent, de prijs en hoe de netto-opbrengst wordt verdeeld?

2. Je levensstijl

Als je dit deel buiten beschouwing laat, kun je slechte ontwerpfouten maken. Denk na over hoe je vandaag je leven leidt – ontvangt je regelmatig gasten die overnachten? Heb je een soort trofeeënkamer nodig? Hoe zit het met je hobby’s en gewoontes? Als je bijvoorbeeld graag wandelt of fietst, is de locatie die je overweegt dan veilig?

Iets dat vaak verkeerd wordt ingeschat, is de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt (nu en in de toekomst). De grootte van kasten en ingebouwde opslagruimtes wordt in de planningsfase vaak onderschat en kan later lastig (en duur) zijn om toe te voegen.

3. Je financiële situatie

Je zult echt in de cijfers moeten duiken om een ​​idee te hebben van wat je je kunt veroorloven. En als het gaat om bouwen versus kopen, is het financieringsproces een beetje anders. Het is aan jou of je eerst een pre-goedkeuring van een bank wilt of eerst met een aannemer wilt praten

4. Locatie

Heb je rekening gehouden met alle lokale bouwvoorschriften en beperkingen in het gebied dat je overweegt te bouwen? Dit kan van staat tot staat verschillen, soms zelfs van provincie tot provincie. We raden aan om geen stuk land te kopen zonder een bouwinspectie te hebben om je een idee te geven van wat je te wachten staat met zaken als kavelvereisten, plaatsing van opritten en voorschriften, voorzieningen voor nutsvoorzieningen, enz. hoogspanningsleidingen, waarvoor een ondergrondse leiding moet worden geïnstalleerd.

Alles bij elkaar genomen, hebben de locatie en de gemeenschap waarin je woont een grotere impact op je leven dan het huis dat je bouwt. Hier ga je je gezin opvoeden, je kinderen naar school sturen, vriendschappen sluiten met buren en uitstapjes maken naar lokale winkels. Een langdurig woon-werkverkeer lijkt in eerste instantie misschien aanvaardbaar, maar zal na verloop van tijd invloed hebben op de kwaliteit van leven. Probeer op lange termijn te denken.

5. Kiezen van een aannemer en architect

Het vinden van een aannemer is eenvoudig, het vinden van een aannemer die aan je wensen en behoeften voldoet, kan lager duren. Ten eerste moet je een bedrijf kiezen dat dezelfde ontwerpesthetiek deelt als jou. Ten tweede, controleer altijd de referenties – getuigenissen van klanten, eerder werk, enz. Ook het kiezen van een architect vereist wat onderzoekswerk. Wil je een moderne villa bouwen? Ga dan ook voor een architect die hier veel ervaring mee heeft. Verdiep je goed in referenties en ga het gesprek aan. Wees niet bang om veel vragen te stellen en bij twijfel niet doen!